Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie na ostro
Farsz:
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody.
Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.
W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by sie nie przykleiły do dna garnka, po wypłynięciu gotować około 5 minut.
Podawać z podsmażoną cebulką .i boczkiem.
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody.
Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.
W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by sie nie przykleiły do dna garnka, po wypłynięciu gotować około 5 minut.
Podawać z podsmażoną cebulką .i boczkiem.