Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Pierogi ruskie 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z ziemniakami, serem białym, a do tego podsmażona cebulka z wędzonym boczkiem. Idealne danie na obiad.

Pierogi ruskie 2

Składniki:

Pierogi ruskie 2

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 3 szkl
  • sól- szczypta
  • żółtko - 1 szt
  • masło stopione - 2 łyżki
  • ciepła woda- ok 3/4 szkl

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie 2
Farsz:

Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę (1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody.

Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.

W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by sie nie przykleiły do dna garnka, po wypłynięciu gotować około 5 minut.

Podawać z podsmażoną cebulką z boczkiem