Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z kapustą i dla odmiany pieczarkami, są zarówno smaczne jak te z grzybami, polecam spróbować..

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Farsz:

Kapustę lekko przepłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić (3 małe pieczarki odłożyć). 2 cebule obrać, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku i przesmażyć razem parę minut, lekko przestudzić. Kapustę z pieczarkami i cebulą zmielić w maszynce, ponownie doprawić do smaku.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody.

Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.

W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by się nie przykleiły do dna garnka, po wypłynięciu gotować około 5 minut.

Cebulę która nam została obrać opłukać i pokroić, pieczarki obrane i opłukane pokroić w plasterki i podsmażyć razem na oleju. Polać tym gotowe pierożki