Sposób przygotowania:
Ciasto podwójnie kawowe
Polewa: Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim kawę, łączymy z cukrem pudrem energicznie mieszając. Zaparzamy kawę w mleku i studzimy miksturę. Nastawiamy piecyk na 175 stopni ( termoobieg). Formę na keks ( ja użyłam okrągłej 21 cm) smarujemy tłuszczem, osypujemy mąką lub kakao. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą w osobnej miseczce. Masło miksujemy z cukrem aż powstanie biała masa, a cukier się znacznie rozetrze. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując. Teraz dodajemy partiami mąkę i trochę kawy na zmianę i dokładnie wszystko miksujemy. Masę wykładamy do formy i pieczemy 45 min ( tyle w keksówce, w mojej formie piekło się 30-35 minut) do suchego patyczka, studzimy uchylając piecyk, potem na kratce, a jak zupełnie wystygnie, pokrywamy ciasto polewą.