zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ciasto podwójnie kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie dość że smakuje intensywnie kawą, to pokryte jest kawowym lukrem. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale za to puszyste i delikatne, o lekkim posmaku karmelu.

Ciasto podwójnie kawowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto podwójnie kawowe

 

  • Na formę keksową 22 cm lub okągłą małą

 

  • 120 g bardzo miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 10 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Polewa/lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie kawowe
Polewa: Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim kawę, łączymy z cukrem pudrem energicznie mieszając. Zaparzamy kawę w mleku i studzimy miksturę. Nastawiamy piecyk na 175 stopni ( termoobieg). Formę na keks ( ja użyłam okrągłej 21 cm) smarujemy tłuszczem, osypujemy mąką lub kakao. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą w osobnej miseczce. Masło miksujemy z cukrem aż powstanie biała masa, a cukier się znacznie rozetrze. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując. Teraz dodajemy partiami mąkę i trochę kawy na zmianę i dokładnie wszystko miksujemy. Masę wykładamy do formy i pieczemy 45 min ( tyle w keksówce, w mojej formie piekło się 30-35 minut) do suchego patyczka, studzimy uchylając piecyk, potem na kratce, a jak zupełnie wystygnie, pokrywamy ciasto polewą.
Ciasto podwójnie kawowe
Masę ciasta wykładamy do wytłuszczonej i obsypanej kakao formy
Ciasto podwójnie kawowe
Ciasto po wystudzeniu lukrujemy kawową polewą

Tagi:

jajko kawa jajka