Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Muffinki podwójnie kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Te muffinki zasmakują wszystkim kawoszom :)

Muffinki podwójnie kawowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki podwójnie kawowe

 

  • Na muffinki:

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 6 dag dobrej margaryny lub masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja używam Nescafe espresso)
  • 5 dag żurawiny suszonej

 

  • Na krem:

 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 7 dag dobrej margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja używam Nescafe espresso)

 

  • oraz czekoladowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffinki podwójnie kawowe
Przygotowujemy muffinki: Obie mąki mieszamy z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i kawą. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i następnie dokładnie miksujemy z jajkiem i mlekiem. Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich i mieszamy łyżką. Dodajemy żurawinę i mieszamy wszystkie składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po przestudzeniu pozbywamy się papierowych papilotek i przygotowujemy krem: Cały budyń z dodatkową łyżeczką cukru (przeznaczony na 0,5 litra) przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu w 1 szklance mleka, studzimy. Margarynę lub masło ubijamy mikserem, dodajemy kawę ekspresową i gdy składniki dobrze się połączą, ciągle miksując dokładamy po łyżce zastygniętego budyniu. Krem chłodzimy, nakładamy do szprycy do dekorowania ciast i przybieramy nim muffinki, które dekorujemy dodatkowo czekoladową posypką.
Muffinki podwójnie kawowe
Przygotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Muffinki podwójnie kawowe
Margarynę lub masło ubijamy mikserem, dodajemy kawę ekspresową i gdy składniki dobrze się połączą, ciągle miksując dokładamy po łyżce zastygniętego budyniu.