Sposób przygotowania:
Pokusa kawowa
1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier
i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż piana będzie sztywna. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej pany. Delikatnie wymieszać ( najlepiej już łyżką) i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170 stopni i piec ok. 25min . Zostawić do ostygnięcia.
2. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
3. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzona żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę lub posypać kakao Puchatkiem.
Ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO :)
i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż piana będzie sztywna. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej pany. Delikatnie wymieszać ( najlepiej już łyżką) i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170 stopni i piec ok. 25min . Zostawić do ostygnięcia.
2. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
3. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzona żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę lub posypać kakao Puchatkiem.
Ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO :)
Tit
marietta