p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ciasto podwójnie truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W cieście i na cieście są truskawki

Ciasto podwójnie truskawkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto podwójnie truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie truskawkowe
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać rozpuszczoną margarynę, zmiksować, przełożyć do tortownicy, której dno wysmarowano margaryną i obsypano mąką, w ciasto wcisnąć w małej odległości całe truskawki, piec w temp. 150 stopni 40-45 minut.
Wystudzić ciasto.
W 100 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową, dodać 100 ml zimnej wody dokładnie połączyć i wstawić do lodówki do stężenia. Ubić śmietanę z łyżką cukru pudru, wyłożyć na ciasto, na śmietanie ułożyć plasterki truskawek a następnie wyciągnąć tężejącą galaretkę i nakładać co kawałek na rant ciasta tak aby galaretka lekko opadała na całej wysokości ciasta,resztę galaretki rozlać po truskawkach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ciasto podwójnie truskawkowe
W ciasto wciskamy całe truskawki
Ciasto podwójnie truskawkowe
Składniki do wykończenia ciasta
Ciasto podwójnie truskawkowe
truskawki i rant polewamy galaretką

Tagi:

jajko jajka