slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne rodzinne ciasto. Lekkie, ptysiowe blaty przełożone delikatnym kremem śmietanowo-truskawkowym zachwycą dużych i małych. Jest to idealny wypiek na spotkania rodzinne. Polecam.

Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym

Składniki:

Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym

 

  • ciasto: 1 szkl wody
  • 150 g margaryny
  • 1 szkl maki pszennej
  • 2 jajka
  • krem: 200 g truskawek
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 op. galaretki truskawkowej
  • 1 szkl gorącej wody
  • oraz tortownica o śred. 28 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym
Do garnka wlewamy wodę oraz wkrajamy margarynę, zagotowujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy spód tortownicy (2 razy).Papier umieszczamy na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika).

Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy do całkowitego. Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do woreczka foliowego. Odcinamy koniec worka i delikatnie wypełniamy ciastem kontur narysowany na papierze (zostawiamy ok. 1/2 cm odstępu od linii). delikatnie wyrównujemy ciasto szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta.

Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus.

Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dolewamy mus truskawkowy, miksujemy. Na koniec dolewamy ostudzone galaretki i miksujemy, aż masa dokładnie się połączy z galaretkami.

Do tortownicy wkładamy na dno blat zimnego ciasta ptysiowego, wlewamy tężejącą masę śmietanową i wyrównujemy.

Na górze układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:

deser ciasto