Sposób przygotowania:
Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym
Do garnka wlewamy wodę oraz wkrajamy margarynę, zagotowujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy spód tortownicy (2 razy).Papier umieszczamy na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika).
Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy do całkowitego. Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do woreczka foliowego. Odcinamy koniec worka i delikatnie wypełniamy ciastem kontur narysowany na papierze (zostawiamy ok. 1/2 cm odstępu od linii). delikatnie wyrównujemy ciasto szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta.
Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus.
Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dolewamy mus truskawkowy, miksujemy. Na koniec dolewamy ostudzone galaretki i miksujemy, aż masa dokładnie się połączy z galaretkami.
Do tortownicy wkładamy na dno blat zimnego ciasta ptysiowego, wlewamy tężejącą masę śmietanową i wyrównujemy.
Na górze układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy spód tortownicy (2 razy).Papier umieszczamy na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika).
Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy do całkowitego. Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do woreczka foliowego. Odcinamy koniec worka i delikatnie wypełniamy ciastem kontur narysowany na papierze (zostawiamy ok. 1/2 cm odstępu od linii). delikatnie wyrównujemy ciasto szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta.
Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus.
Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dolewamy mus truskawkowy, miksujemy. Na koniec dolewamy ostudzone galaretki i miksujemy, aż masa dokładnie się połączy z galaretkami.
Do tortownicy wkładamy na dno blat zimnego ciasta ptysiowego, wlewamy tężejącą masę śmietanową i wyrównujemy.
Na górze układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
kuchenny świat
slodkokwasnakuchnia1
Dziękuje