SUPERPRZEPIS

Kokosowy z czekoladą i porzeczkami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kokosowy z czekoladą i porzeczkami Więcej zdjęć (2)

Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej.

Składniki:

Kokosowy z czekoladą i porzeczkami

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki gorącej wody
  • napar z herbaty do nasączenia

CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY:

  • 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 200 g czekolady białej

FRUŻELINA PORZECZKOWA:

  • 300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • posypka - 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowy z czekoladą i porzeczkami

ETAP 1:

Kokosowy z czekoladą i porzeczkami
Do gorącego kremu dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać wodę. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o wymiarach 22 x 36 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Krem. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku i stale mieszając trzepaczką dokładnie rozprowadzić. Wsypać wiórki kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Delikatnie mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści.

ETAP 2:

Kokosowy z czekoladą i porzeczkami
Czarną porzeczkę dusić na małym ogniu razem z cukrem.

Porzeczki przełożyć do garnka i gotować razem z cukrem, aż znacznie puszczą sok. Wlać rozprowadzoną mąkę w zimnej wodzie i mieszając zagotować.

ETAP 3:

Kokosowy z czekoladą i porzeczkami
Na nasączony biszkopt rozsmarować konfiturę z porzeczki.

Blaty biszkopta nasączyć naparem z herbaty i rozsmarować gorącą konfiturę porzeczkową.

ETAP 4:

Kokosowy z czekoladą i porzeczkami
Biszkopty z porzeczką przełożyć gęstym kremem kokosowym.

Kiedy krem będzie gęsty, przełożyć nim biszkopty z porzeczką. Wierzch wyrównać i wysypać uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. 
Smacznego!