BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Ciasto rabarbarowe pod kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne ciasto z rabarbarem. Ciasto bardzo smaczne, kruche rozpływa się w ustach. Smak rabarbaru powoduje, że cisto jest lekko kwaskowe.

Ciasto rabarbarowe pod kruszonką

Składniki:

Ciasto rabarbarowe pod kruszonką

 

 

  • rabarbar około 1 kg,
  • cukier 150 g,
  • masło i bułka tarta do formy,
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania ciasta,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe pod kruszonką
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim średniej wielkości blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.

Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić w kawałki wielkości około 1 -2 cm.

Na cieście rozłóż rabarbar i posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Kruszonkę przygotować rozcierając masło, mąkę i cukier w palcach.

Rabarbar posypać kruszonką.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 -190 stopni i piec 40 - 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.