Sposób przygotowania:
Ciasto rabarbarowe z piankąPrzygotowanie ciasta
Składniki na kruche ciasto zagniatam i odkładam do lodówki.
Z rabarbaru zdejmuję skórkę i kroję w kostkę. Podduszam z odrobiną wody, kiedy rabarbar zmięknie dosładzam go cukrem i wsypuję kisiel. Mieszam. Odstawiam do ostudzenia.
Ciasto rozwałkowuję. Przygotowaną blaszę o wymiarach 25x35cm wykładam papierem od pieczenia a następnie wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku, w temp. 180 st około 20 minut aż nabierze lekko złotego koloru.
Następnie wykładam masę rabarbarową.
Zimne białka ubijam ze szczypta soli a następnie dodaję stopniowo szklankę cukru. Ubijam aż powstanie gładka i lśniąca pianą. Wykładam ją na ciasto i ponownie wstawiam do piekarnika. Pieką kolejne 20 minut.
Smacznego :)