BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Ciasto rabarbarowe z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy spód, lekko kwaśny rabarbar i delikatna niczym obłoczek pianka, to doskonałe połączenie smaków. Posmakuje każdemu łasuchowi. Iście letnie ciasto.

Ciasto rabarbarowe z pianką

Składniki:

Ciasto rabarbarowe z pianką

Na ciasto

  • Kruche ciasto;
  • 4 żółtka
  • 300g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szklanki pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • duża łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie z rabarbaru;
  • około 5-7 dużych łodyg rabarbaru
  • cukier do smaku
  • kisiel cytrynowy

 

  • Pianka;
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe z pianką

Przygotowanie ciasta

Składniki na kruche ciasto zagniatam i odkładam do lodówki.

Z rabarbaru zdejmuję skórkę i kroję w kostkę. Podduszam z odrobiną wody, kiedy rabarbar zmięknie dosładzam go cukrem i wsypuję kisiel. Mieszam. Odstawiam do ostudzenia.

Ciasto rozwałkowuję. Przygotowaną blaszę o wymiarach 25x35cm wykładam papierem od pieczenia a następnie wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku, w temp. 180 st około 20 minut aż nabierze lekko złotego koloru.

Następnie wykładam masę rabarbarową.

Zimne białka ubijam ze szczypta soli a następnie dodaję stopniowo szklankę cukru. Ubijam aż powstanie gładka i lśniąca pianą. Wykładam ją na ciasto i ponownie wstawiam do piekarnika. Pieką kolejne 20 minut.

Smacznego :)


Tagi:

ciasto