zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto rabarbarowo miodowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

do tego ciasta można użyć dowolne owoce

Ciasto rabarbarowo miodowe

Składniki:

Ciasto rabarbarowo miodowe

 

  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 1 kg rabarbaru
  • 4 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowo miodowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej żółtka, cukier i margarynę o pokojowej temperaturze. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą w włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki, dodać miód i wymieszać. Pianę ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel i jeszcze chwilę ubijać. Gdy minie 20 minut wyjąć ciasto, 2/3 ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć rabarbar, jeśli puści dużo soku to go odlać. Na rabarbar wyłożyć pianę a na koniec na wierzch skruszyć resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.