Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 306]

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To jedno z pierwszych moich sezonowych ciast z rabarbarem i truskawkami. Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne. W sam raz do porannej kawki.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Ciasto:

Owoce:

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

1.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe
Świeży rabarbar pokrojony na części i zasypany cukrem

Umyć, obrać i pokroić na mniejsze części rabarbar. Zasypać cukrem, wymieszać.

2.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe
Wbicie całych jajek do naczynia oraz wsypanie cukru trzcinowego

Do naczynia wbić całe jajka i wsypać cukier trzcinowy, zmiksować.

3.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Wlać olej rzepakowy i dalej miksować.

4.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia.

5.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Ponownie wszystko zmiksować na jednolitą masę.

6.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem przelać ciasto.

7.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Poukładać odsączony rabarbar.

8.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Truskawki przeciąć na połowę i powkładać do ciasta oraz powrzucać całe borówki.

9.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 50 minut.

10.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

11.

Ciasto rabarbarowo - truskawkowo - borówkowe

Smacznego !