Sposób przygotowania:
Rabarbarowiec z budyniemRabarbar
Na początku obieramy rabarbar i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin.
Ciasto kruche
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wstawiamy je do lodówki na godzinkę
Ciasto kruche cd.
Po godzinie wyjmujemy ciasto kruche z lodówki i podpiekamy 15 minut w 180 st. z termoobiegiem
Budyń rabarbarowy
W czasie gdy piecze się ciasto kruche gotujemy budyń rabarbarowy. Gdy zmięknie odlewamy sok, dodajemy 1 szkl. mleka, odlewamy szklankę płynu i zagotowujemy (UWAGA! Jest niemal pewne, że podgrzewane mleko z sokiem się zważy, jednak później wszystko wróci do normy).
Budynie rozpuszczamy w szklance płynu (tej, której nie zagotowaliśmy) i wlewamy na zagotowany płyn.
Mieszamy budyń z rabarbarem.
Do ugotowanego budyniu dodajemy pokrojony i odciśnięty z soku rabarbar.
Beza wiśniowa
Z białek, cukru i kisielu ubijamy puszystą pianę. Aby beza była chrupiąca a nie ciągnąca dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru.
Przygotowanie ciasta
Na podpieczone ciasto kruche wykładamy budyń a na to ubita pianę.
Pieczenie
Ciasto pieczemy ok. 50- 60 minut w 170 st. Po upieczeniu studzimy
Gotowe!
No to już możemy spokojnie próbować i grzeszyć łakomstwem :)