Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne lekko wilgotne ciasto z dodatkiem rabarbaru. Idealne do filiżanki dobrej herbatki lub małej czarnej.

Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 25 dag margaryny
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70-80 dag obranego i pokrojonego rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
W rondelku na małym ogniu ciągle mieszając rozpuszczamy margarynę,mleko,cukier. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Następnie ściągnąć z palnika.

Pozostawić do wystudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem waniliowym. Zimną masę utrzeć mikserem, dodając po 1 żółtku. Ucieramy na gładką masę.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.

Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. W ciasto lekko wciskamy pokrojony rabarbar.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.1 godz.

Gdy wbity patyczek do ciasta jest suchy to znaczy ,że ciasto gotowe. Upieczony jeszcze ciepły placek posypujemy cukrem pudrem. 


Ciasto z rabarbarem
Na cieście układamy lekko wciskając pokrojony rabarbar
Ciasto z rabarbarem
Lekko ciepłe ciasto wyciągamy z blachy i posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

ciasto