SUPERPRZEPIS

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach

To ciasto bez pieczenia ,, chodziło'' już za mną od jakiegoś czasu, no i w końcu zrobiłam. Co tu dużo napisać...pyszne i najlepsze. Po za czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. I jest bardzo podzielne, polecam z filiżanką pysznej kawy.

Składniki:

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach

Krem:

  • 2 i pół szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki ajerkoniaku
  • 25 dag margaryny ,, Kasia ``

Dodatkowo:

  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 120 sztuk małych herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach

Przygotowanie kremu:

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach
Z podanych składników przygotowujemy krem.

Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko.

Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy.

Wykonanie kremu:

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach
Podane składniki stopniowo miksujemy na krem.

Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy.

Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.

Przekładanie:

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach
Następnie herbatniki przekładamy kremem.

Na tacy układamy warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24 sztuki ) smarujemy kremem i tak przekładamy: herbatniki i krem, ostatnią warstwą powinien być krem.

Powinno nam wyjść 5 warstw herbatników.

Wykończenie:

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach
Przełożone ciasto obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Podanie:

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach
Gotowe ciasto kroimy na 24 kawałki. Podajemy i smacznego.

Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Powinno nam wyjść 24 kawałki.

Rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.


Tagi:

ciasto