Sposób przygotowania:
Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikachPrzygotowanie kremu:
Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko.
Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy.
Wykonanie kremu:
Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy.
Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.
Przekładanie:
Na tacy układamy warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24 sztuki ) smarujemy kremem i tak przekładamy: herbatniki i krem, ostatnią warstwą powinien być krem.
Powinno nam wyjść 5 warstw herbatników.
Wykończenie:
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Podanie:
Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Powinno nam wyjść 24 kawałki.
Rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
niezły kąsek
Babeczka35
Starałam się, żeby ciasto ładnie wyglądało i zapewniam, że jest pyszne:)
ajrinwu
Babeczka35
Dziękuję i polecam:)