Sposób przygotowania:
Ciasto rajskie mleczko cytrynowe
Zimne jajka rozbić , oddzielić żółtka od białek,białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać,następnie żółtka. Pod koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 180 st C około 30 min. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać fiksy i cukier puder, chwilkę jeszcze ubijać. Wystudzony biszkopt wyjąć zdjąć wierzchnią skórkę i włożyć z powrotem do blaszki. Wylać ubitą śmietanę, wygładzić, na to ułożyć herbatki. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzącej wody dokładnie wymieszać. (przestudzoną) Wszystko wylać na herbatniki, odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie, zalać ciasto dwoma tężejącymi cytrynowymi galaretkami, rozpuszczonymi w 3,5 szklanki wrzącej wody. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Smacznego:)
Sarenka
ank_a
czy te herbatniki maja byc miekkie?