anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto rajskie mleczko cytrynowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

ciasto smakuje wybornie,polecam:)

Ciasto rajskie mleczko cytrynowe

Składniki:

Ciasto rajskie mleczko cytrynowe

 

  • Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej ziemniaczanej
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • Dodatkowo
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 4 paczki herbatników
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 zagęstniki do śmietany
  • 2 śmietanki śnieżki
  • 1,5 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rajskie mleczko cytrynowe
Zimne jajka rozbić , oddzielić żółtka od białek,białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać,następnie żółtka. Pod koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 180 st C około 30 min. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać fiksy i cukier puder, chwilkę jeszcze ubijać. Wystudzony biszkopt wyjąć zdjąć wierzchnią skórkę i włożyć z powrotem do blaszki. Wylać ubitą śmietanę, wygładzić, na to ułożyć herbatki. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzącej wody dokładnie wymieszać. (przestudzoną) Wszystko wylać na herbatniki, odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie, zalać ciasto dwoma tężejącymi cytrynowymi galaretkami, rozpuszczonymi w 3,5 szklanki wrzącej wody. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Smacznego:)