iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto renklodowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Renklodowiec to ciasto które ma w sobie to coś czyli smak, aromat i bardzo ładny wygląd na pewno będzie wszystkim smakowało to ciasto.

Ciasto renklodowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto renklodowiec

ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto renklodowiec

ETAP 1:

Ciasto Renklodowiec
REnklod musi być bardzo dużo w galaretce.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia, renklody obrać delikatnie ze skórki i pokroić w ćwiartki, następnie dodać je do zimnej galaretki i odstawić do zgęstnienia

ETAP 2:

Ciasto Renklodowiec
Zanim galaretka zastygnie wylać ją na ciasto.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier ubić na szklistą bezę, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko wymieszać.

Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 20 minut.
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na wystudzony spód z ciasta i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

ETAP 3:

Ciasto Renklodowiec
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny.

Śmietanę ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać żelatynę przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu

ETAP 4:

Ciasto Renklodowiec
Na śmietanie zrobić ozdobny wzorek.

wyłożyć ją na zastygniętą galaretkę, wyrównać i zrobić na niej ozdobny wzorek, ponownie odstawić do zastygnięcia przed podaniem posypać wiórkami ze startej czekolady.