Sposób przygotowania:
Ciasto renklodowiecETAP 1:
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia, renklody obrać delikatnie ze skórki i pokroić w ćwiartki, następnie dodać je do zimnej galaretki i odstawić do zgęstnienia
ETAP 2:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier ubić na szklistą bezę, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko wymieszać.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 20 minut.
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na wystudzony spód z ciasta i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
ETAP 3:
Śmietanę ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać żelatynę przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu
ETAP 4:
wyłożyć ją na zastygniętą galaretkę, wyrównać i zrobić na niej ozdobny wzorek, ponownie odstawić do zastygnięcia przed podaniem posypać wiórkami ze startej czekolady.