szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

ciasto ryżowe z daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna ciasto z ryżu i twarożku z daktylami i malinami

ciasto ryżowe z daktylami

Składniki:

ciasto ryżowe z daktylami

 

  • 1 torebka ryżu
  • 400 ml mleka
  • 0,5 kg twarożku
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 galaretka wiśniowa
  • maliny do dekoracji
  • 15 daktyli
  • 250 gram biszkoptów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

ciasto ryżowe z daktylami
Daktyle pokroić. Galaretkę ugotować. Ryż zalać 150 ml wody, osolić i gotować, a gdy cała woda się wchłonie wlać mleko i gotować jeszcze 20 minut. Następnie przestudzić, dodać żelatynę i zmiksować. Dodać twarożek, jogurt, cukier waniliowy, cukier i pokrojone daktyle. W tortownicy ułożyć biszkopty i polać je kawą rozpuszczona w niewielkiej ilości wody. Na biszkoptach ułożyc utworzoną masę, udekorować malinami i polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin tak aby galaretka ładnie zastygła.