Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)Przygotowanie ciasta:
Mąki, cukier, proszek do pieczenia i zimne, pokrojone na kawałki masło wysypać na stolnicę. Wysiekać, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść jednolite ciasto, uformować kule wielkości 3/4 do 1/4, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Wykładanie ciasta do formy:
Po 20 minut wyjąć większą porcję ciasta, rozwałkować i wyłożyć nią blachę 24x36 cm wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem i podsypać lekko tartą bułką.
Wykładanie owoców:
Wyłożyć równomiernie borówki.
Pieczenie:
Zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto równomiernie na owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Życzę smacznego!