Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze w swojej prostocie, mocno maślane, kruche ciasto z mnóstwem borówki amerykańskiej bez dodatku glutenu. Uzależnia swoim smakiem.

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)

Przygotowanie ciasta:

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)
Kopiec uformowany z mąki, masła oraz jajek

Mąki, cukier, proszek do pieczenia i zimne, pokrojone na kawałki masło wysypać na stolnicę. Wysiekać, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść jednolite ciasto, uformować kule wielkości 3/4 do 1/4, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Wykładanie ciasta do formy:

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)
Pierwsza partia ciasta wyłożona do blachy

Po 20 minut wyjąć większą porcję ciasta, rozwałkować i wyłożyć nią blachę 24x36 cm wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem i podsypać lekko tartą bułką.

Wykładanie owoców:

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)
Borówki wyłożone równomiernie na kruche ciasto

Wyłożyć równomiernie borówki.

Pieczenie:

Kruche ciasto z borówkami (wersja bezglutenowa)
Ciasto z borówkami przed upieczeniem w piekarniku

Zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto równomiernie na owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Życzę smacznego!