Sposób przygotowania:
Ciasto Schwarzwaldzkie
Jajka rozbić nad miseczką i oddzielić żółtka od białek, które potem ubić na sztywną pianę. Cukier z masłem utrzeć mikserem lub pałką, dodając stopniowo po jednym żółtku, następnie wsypać cztery łyżki pełne mąki pszennej oraz jedną ziemniaczanej, proszek do pieczenia. Zmiksować, wyłączyć mikser i pokroić drobniutko lub zetrzeć całą tabliczkę deserowej czekolady smakowej lub naturalnej. Dodać ją do masy i wymieszać z pianą ubitą z białek. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, tortownicę lub cwibaki natłuścić i wysypać bułką tartą oraz przełożyć z naczynia masę do form. Ustawić na środku tortownicę lub foremki i piec ciasto ok.20-25 min. Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić z dodatkiem fixu na sztywno i schłodzić przez 40 min. Ciasto wyjąć i wystudzić. Wyłożyć nań konfiturę wiśniową i posypać po wierzchu posiekaną czekoladą nadziewaną, a następnie wyłożyć łyżką schłodzoną kremówkę na warstwę konfitury z wiśniami lub wisienki koktajlowe i posiekaną czekoladę. Włożyć tortownicę z zawartością do lodówki na 30 min. Potem wyjąć, kroić i podawać na talerzykach deserowych.