marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto Schwarzwaldzkie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To typowy niemiecki przysmak,choć niekoniecznie.Może być w formie tortu lub placków,a czekoladowo-wiśniowy dodatek plus bita śmietana jest kropką nad i.

Ciasto Schwarzwaldzkie

Składniki:

Ciasto Schwarzwaldzkie

 

  • 6 żółtek,
  • białka na pianę,
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki pełne mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka posiekanej drobno czekolady deserowej smakowej,
  • 1 tabliczka czekolady nadziewanej wiśniowej,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 2 słoiczki konfitury wiśniowej w zalewie lub wisienek koktajlowych,
  • tłuszcz do foremek lub tortownicy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto Schwarzwaldzkie
Jajka rozbić nad miseczką i oddzielić żółtka od białek, które potem ubić na sztywną pianę. Cukier z masłem utrzeć mikserem lub pałką, dodając stopniowo po jednym żółtku, następnie wsypać cztery łyżki pełne mąki pszennej oraz jedną ziemniaczanej, proszek do pieczenia. Zmiksować, wyłączyć mikser i pokroić drobniutko lub zetrzeć całą tabliczkę deserowej czekolady smakowej lub naturalnej. Dodać ją do masy i wymieszać z pianą ubitą z białek. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, tortownicę lub cwibaki natłuścić i wysypać bułką tartą oraz przełożyć z naczynia masę do form. Ustawić na środku tortownicę lub foremki i piec ciasto ok.20-25 min. Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić z dodatkiem fixu na sztywno i schłodzić przez 40 min. Ciasto wyjąć i wystudzić. Wyłożyć nań konfiturę wiśniową i posypać po wierzchu posiekaną czekoladą nadziewaną, a następnie wyłożyć łyżką schłodzoną kremówkę na warstwę konfitury z wiśniami lub wisienki koktajlowe i posiekaną czekoladę. Włożyć tortownicę z zawartością do lodówki na 30 min. Potem wyjąć, kroić i podawać na talerzykach deserowych.