Sposób przygotowania:
Tort Szwarcwaldzki
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka i ubić razem na puszystą masę.Sypkie składniki wymieszać w misce i powoli przesiewać do masy jajecznej delikatnie mieszając ręczną trzepaczką.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy i śr. 26 cm i piec 30-40 min. w średnio nagrzanym piekarniku.Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić tak aby powstały 3 krążki. Wiśnie osączyć z zalewy,zachować kompot.Na patelnię wyłożyć wiśnie ,wlać połowę kompotu,wiśniówkę oraz dodać cukier.Zagotować wiśnie w zalewie a następnie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej tak aby powstała masa o konsystencji kisielu ( zamiast mąki można użyć galaretki wiśniowej ).Masę wiśniową ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno ( śmietana jest rewelacyjna,w zasadzie nie potrzebuje usztywniacza ale w razie potrzeby dodać w trakcie ubijania łyżkę mąki ziemniaczanej). Krążki ciasta nasączyć kompotem wiśniowym.Na pierwszy krążek wyłożyć część masy wiśniowej,rozsmarować równomiernie,na to wyłożyć część ubitej śmietany,wyrównać nożem.Przykryć drugim krążkiem i postąpić tak samo czyli nałożyć drugą część masy wiśniowej i ubitej śmietany.Przykryć ostatnim krążkiem.Wierzch i boki tortu posmarować resztą śmietany. Polewę czekoladową rozpuścić w mikrofalówce,rozsmarować na płaskim talerzu i schłodzić.Następnie nożem zeskrobać wiórki i udekorować nimi wierz i boki tortu.Na wierzchu można położyć kilka wisienek.Przed podaniem należy go schłodzić co najmniej 2 godziny
Pyza
kontakt1982
luna
wioletta_koziel
msewka