anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Torcik szwarcwaldzki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Pyszny torcik na Wielkanoc i nie tylko.

Torcik szwarcwaldzki

Składniki:

Torcik szwarcwaldzki

 

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżk płaskiei ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 05 litra śmietany 30%
  • 1 masa śmietanowa Dr Oetkera o smaku śmietankowym
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej chłodnej wody
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • owoce do dekoracji, kiwi , ananasy, mandarynki lub inne ulubione

Sposób przygotowania:

Torcik szwarcwaldzki
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem,wymieszanym z wanilią,dodać żółtka ,dalej ubijać.
Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao
Przełozyć ciasto do tortownicy.
Piec w 180 st C około 35-40 min.

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać masę śmietanową. Do gotowej masy dodać odsączone wiśnie , delikatnie wymieszać (odłożyć wcześniej trochę masy do dekoracji)

Biszkopt
przekroić na 3 części, nasączyć ponczem, nakładać na każdy krążek po trochu masy z wiśniami, lekko dociskać. Wierzch tortu posmarować lekko masą, udekorować owocami i odłożoną wcześniej bitą śmietaną.

Smacznego.

Tagi:

jajko jajka mak