Sposób przygotowania:
Ciasto serduszko
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz łyżeczkę octu i na chwilę odstawiamy aby żółtka spulchniały. Następnie dodajemy do białek ubijając ciągle. Wsypujemy przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Masę mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy barwnik czerwony. Następnie wykładamy na dużą prostokątną blachę. Pieczemy duży biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej . Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Biszkopt dzielimy na dwie części za pomocą nitki. Pierwszą część kładziemy w blasze i wykładamy masę. Drugą część biszkoptu kładziemy na blacie stołu. Za pomocą foremki serduszka wycinamy z biszkoptu kształty. W biszkopcie powstaną więc nam dziury w kształcie sera, układamy ten biszkopt w blasze z masą. Miejsca z wyciętymi sercami zalewamy tężejącą galaretką (połowę zostawiamy). Natomiast serduszka które zostały wycięte z biszkoptu moczymy w galaretce i układamy w miejscach dowolnych na cieście. Zasadą jest aby widoczne były wyraźne ładne czerwone serduszka. Ciasto chłodzimy.