iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto serduszko

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ciasto piekę dla mojego męża na Walentynki. Bardzo ślicznie wygląda na stole, a do tego świetnie smakuje.

Ciasto serduszko

Składniki:

Ciasto serduszko

 

  • Ciasto serduszko
  • Składniki:
  • Biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka octu.
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 1 serek mascarpone,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • barwnik czerwony,
  • 2 galaretki czerwone,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,

Sposób przygotowania:

Ciasto serduszko
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz łyżeczkę octu i na chwilę odstawiamy aby żółtka spulchniały. Następnie dodajemy do białek ubijając ciągle. Wsypujemy przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Masę mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy barwnik czerwony. Następnie wykładamy na dużą prostokątną blachę. Pieczemy duży biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej . Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Biszkopt dzielimy na dwie części za pomocą nitki. Pierwszą część kładziemy w blasze i wykładamy masę. Drugą część biszkoptu kładziemy na blacie stołu. Za pomocą foremki serduszka wycinamy z biszkoptu kształty. W biszkopcie powstaną więc nam dziury w kształcie sera, układamy ten biszkopt w blasze z masą. Miejsca z wyciętymi sercami zalewamy tężejącą galaretką (połowę zostawiamy). Natomiast serduszka które zostały wycięte z biszkoptu moczymy w galaretce i układamy w miejscach dowolnych na cieście. Zasadą jest aby widoczne były wyraźne ładne czerwone serduszka. Ciasto chłodzimy.