p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ciasto - skubaniec jagodowo-borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne owocowe ciasto jagodowo-borówkowe z bezą

Ciasto - skubaniec jagodowo-borówkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto - skubaniec jagodowo-borówkowy

 

  • 2 szkl. mąki,
  • 1 kostka margaryny
  • 5 szt. jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 30 dag jagód i borówek,
  • 1 opak. kisiel z owoców leśnych,
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto - skubaniec jagodowo-borówkowy
Kostkę margaryny rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy 2 kopiaste szklanki Mąki, proszek do pieczenia, ubijamy mikserem. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao. Wszystkie części zawijamy w folię i zamrażamy. Na spód skubiemy kakaowe ciasto, na nie skubiemy część białego ciasta. Na białe ciasto kładziemy jagody i borówki. Białka ubijamy z 1 szklanką cukru i kisielem z owoców leśnych, oraz 2 łyżkami soku jagodowego na sztywna masę i układamy na owocach. Na białko skubiemy ostatnią część ciasta. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Wykładamy pokrojone ciasto na szklany półmisek. Można posypać cukrem pudrem.
Ciasto - skubaniec jagodowo-borówkowy
Ciasto skubaniec pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni
Ciasto - skubaniec jagodowo-borówkowy
Na ciasto skłąda się kilka warstw m.in. owoce i beza z białek

Tagi:

jajko jajka