Sposób przygotowania:
Torcik orzechowyi z śliwkową różą.
Dwie łyżki przecieru śliwkowego rozlewamy na talerzyk i suszymy. Powstanie cienki płat do wycięcia róż do dekoracji. Przygotowtujemy ciasto. Oddzieamyl białka od żółtek. Do białek dodajemy małą szczyptę soli iubijamy ją na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier - cieramy je do białości. Łączymy żółtka z białkami, zmielonymi orzechami i bułka tartą. Pieczemy dwa krążki w niewielkich foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Dwie szklanki zmielonych orzechów wsypujemy do gorącego mleka z dodatkiem 3 łyżek brązowego cukru. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, dodajemy czekoladę rozpuszczalną,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu łączymy orzechy z utartym do białości masłem. Na krążek ciasta nakładamy dżem śliwkowy, połowę kremu orzechowego, a na górę drugi krążek. Smarujemy cały torcik (górę i boki) pozostałym kremem.Topimy czekoladę z rumem i smarujemy nią górę. Dekorujemy tort połówkami orzechów, zmielonymi orzechami oraz kandyzowanymi owocami. Z wysuszonego przecieru śliwkowego wycinamyj różyczki i układamy je na górze. I gotowe! Przed podaniem odstawiamy tort na kilka godzin w chłodne miejsce.