A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

szybkie ciasto z owocami,na dużą blaszkę

Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą

Składniki:

Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą

 

  • CIASTO
  • 4 żółtka
  • mąka pszenna(ile się wgniecie)
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • OWOCE
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • PIANKA
  • 4 białka
  • 0,5 -1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą
Żółtka miksujemy z cukrem na kogel mogel(odstawiamy mikser),dodajemy cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy.Następnie olejek,kwaśną śmietanę i margarynę,dokładnie wyrabiamy,w miarę potrzeby dosypujemy mąkę.Ciasto na kruche powinno łączyć się,ale nie kleić.Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wypełniamy ciastem,na wierzchu układamy umyte i wydrylowane owoce(skórką do góry).Wychodzi 5 rzędów owoców,środkowy jest z brzoskwiń.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika,do 180* i pieczemy ok.35 minut.W wolnym czasie na wysokich obrotach ubijamy na sztywno pianę z białek,gdy piana jest gotowa wmiksowujemy cukier.Wyciągamy ciasto(nie wyłączając piekarnika) i rozsmarowujemy szybko pianę na wierzchu ciasta,wstawiamy na ok.5 minut,aż zacznie lekko się rumienić.Takim sposobem mamy pyszny deser. Smacznego.