Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą
Żółtka miksujemy z cukrem na kogel mogel(odstawiamy mikser),dodajemy cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy.Następnie olejek,kwaśną śmietanę i margarynę,dokładnie wyrabiamy,w miarę potrzeby dosypujemy mąkę.Ciasto na kruche powinno łączyć się,ale nie kleić.Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wypełniamy ciastem,na wierzchu układamy umyte i wydrylowane owoce(skórką do góry).Wychodzi 5 rzędów owoców,środkowy jest z brzoskwiń.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika,do 180* i pieczemy ok.35 minut.W wolnym czasie na wysokich obrotach ubijamy na sztywno pianę z białek,gdy piana jest gotowa wmiksowujemy cukier.Wyciągamy ciasto(nie wyłączając piekarnika) i rozsmarowujemy szybko pianę na wierzchu ciasta,wstawiamy na ok.5 minut,aż zacznie lekko się rumienić.Takim sposobem mamy pyszny deser. Smacznego.
mamqa
A.B.
misia53
halina
mamqa
A.B.
Pyza