Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto śliwkowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i zawsze smaczne ciasto z dodatkiem sezonowych (działkowych) śliwek pod smaczną posypką z kruszonki.

Ciasto śliwkowe z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śliwkowe z kruszonką

 

  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1 kg śliwek
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szcz soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek

 

  • Na kruszonkę:
  • pół szkl cukru
  • pół szkl mąki
  • 125 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z kruszonką
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Dosypujemy cukier wanilinowy. Ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę oraz olej. Śliwki myjemy, przekrawamy w pół, wyjmujemy pestki. Nalewamy ciasto na posmarowaną blaszkę, układamy śliwki. Składniki na kruszonkę ugniatamy i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez godzinę w 180 st.
Ciasto śliwkowe z kruszonką
Etap 1 Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem.
Ciasto śliwkowe z kruszonką
Etap 2 Stopniowo dodajemy mąkę oraz olej.
Ciasto śliwkowe z kruszonką
Etap 3 Śliwki myjemy, przekrawamy w pół, wyjmujemy pestki.
Ciasto śliwkowe z kruszonką
Etap 4 posypujemy ciasto kruszonką