cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kruszonkowe ciasto z powidłem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatnie pachnące lawendą ciasto kruszonkowe z czekoladowym powidłem śliwkowym .

Kruszonkowe ciasto z powidłem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruszonkowe ciasto z powidłem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruszonkowe ciasto z powidłem
Mąkę, zmielone płatki, migdały,cukier połączyć w misce.Dodać pokruszone kwiaty lawendy , masło pokrojone w drobną kostkę i palcami wymieszać całość tworząc kruszonkę.Średniej wielkości prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ok. 2/3 ciasta przełożyć do foremki, lekko przygnieść. Na ciasto wyłożyć powidła czekoladowo- śliwkowe przykryć pozostałą kruszonką. Piekarnik nagrzać do temp.180-190 st.C i wstawić przygotowane ciasto. Piec ok. 40 min do przyrumienienia się wierzchu.
Kruszonkowe ciasto z powidłem
Wszystkie składniki połączyć tworząc kruszonkę.
Kruszonkowe ciasto z powidłem
Ciasto przełożone powidłem piec w gorącym piekarniku ok 40 min.