Sposób przygotowania:
Drożdżowe z powidłami i cynamonem
Z 2-3 łyżeczek mąki, drożdży, paru łyżek ciepłego mleka i łyżeczki cukru rozmieszać rozczyn, odstawić, aby zaczął pracować. W misce wymieszać rozpuszczone masło, rozczyn, cukier, cukier wanilinowy, jajko, dolewać stopniowo mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie zostawić w misce i przykryć ściereczką na ok. 1-1,5 godz, aby podwoiło swoją objętość. Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm, posmarować powidłami, posypać niewielką ilością cynamonu. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na kawałki o grubość ok. 3 cm. cm, każdą część ułożyć w formie nadzieniem do góry. Odstawić, aby wyrosło nieco w ciepłym miejscu. Kruszonka: składniki zagniatać rozcierając je w palcach, następnie posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 190 st. C.