Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Drożdżowe z powidłami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi.

Drożdżowe z powidłami i cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe z powidłami i cynamonem

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 10g drożdży świeżych
  • ciepłe mleko - na rozczyn i tyle, aby ciasto dało się wyrobić
  • 30g masła rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • nadzienie:
  • ok. szklanki powideł - u mnie domowej roboty - https://gotujmy.pl/powidla-sliwkowe-wg-triss,przepisy-przetwory-przepis,200161.html

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z powidłami i cynamonem
Z 2-3 łyżeczek mąki, drożdży, paru łyżek ciepłego mleka i łyżeczki cukru rozmieszać rozczyn, odstawić, aby zaczął pracować. W misce wymieszać rozpuszczone masło, rozczyn, cukier, cukier wanilinowy, jajko, dolewać stopniowo mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie zostawić w misce i przykryć ściereczką na ok. 1-1,5 godz, aby podwoiło swoją objętość. Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm, posmarować powidłami, posypać niewielką ilością cynamonu. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na kawałki o grubość ok. 3 cm. cm, każdą część ułożyć w formie nadzieniem do góry. Odstawić, aby wyrosło nieco w ciepłym miejscu. Kruszonka: składniki zagniatać rozcierając je w palcach, następnie posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 190 st. C.
Drożdżowe z powidłami i cynamonem
Ciasto rozwałkować na cienki i duży placek
Drożdżowe z powidłami i cynamonem
Posmarować go powidłami i posypać cynamonem.
Drożdżowe z powidłami i cynamonem
Ciasto pokroić po zwinięciu i ułożyć w formie.