Sposób przygotowania:
Drożdzówki z kruszonką i śliwką
Do miski dajemy miękkie masło dodajemy cukry i mąkę wyrabiamy kruszonkę ręką jeżeli trzeba to dodajemy jeszcze trochę mąkiDrożdze kruszymy do miseczki dodajemy pół łyżeczki cukru, 3 łyżki letniego mleka i łyżkę mąki mieszamy i zostawiamy aż drożdze wyrosną. Masło rozpuścić ostudzić. Mleko podgrzać. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie albo mikserem jeżeli ciasto jest wolne dodać trochę mąki, odstawiamy aż ciasto wyrośnie. Jak ciasto wyrośnie dzielimy na porcje w zależności jakie duże chcemy robić drożdzówki. Z ciasta robimy najlepiej kulki które układamy na blasze jak wyrosną przyciskamy każdą kulkę w środek aby powstało wgłębienie. Do środka drożdzówki wkładamy 2 połówki śliwki posypujemy cynamonem . Brzegi drożdzówki smarujemy zółtkiem wymieszanym z mlekiem na górę sypiemy kruszonkę ,odstawiamy jeszcze aby trochę podrosły. Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy około 25 minut. POLECAM!!!!!
gusia1000