Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z owocami i kruszonką często gości na moim stole. Domownicy go uwielbiają bo jest wilgotne i bardzo smaczne.

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy

Składniki:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy

Ciasto:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, cukier puder, posiekać. Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Kruszonka:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy
Wszystkie składniki kruszonki rozdrabniać palcami

Na stolnicę przesiać mąkę dodać masło, żółtko, cukier i cukier z wanilią. Palcami rozcierać składniki tak aby powstało pokruszone ciasto.

ETAP 4:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy
Rozwałkowane ciasto włożyć na blaszkę i oprószyć bułką

Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x34 cm, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą.

ETAP 5:

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy

Śliwki i brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić.
Na przygotowane ciasto ułożyć owoce (śliwki układamy skórką do dołu) i posypać kruszonką.
Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piec około 35-40 minut.