Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczyCiasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, cukier puder, posiekać. Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Kruszonka:
Na stolnicę przesiać mąkę dodać masło, żółtko, cukier i cukier z wanilią. Palcami rozcierać składniki tak aby powstało pokruszone ciasto.
ETAP 4:
Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x34 cm, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą.
ETAP 5:
Śliwki i brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić.
Na przygotowane ciasto ułożyć owoce (śliwki układamy skórką do dołu) i posypać kruszonką.
Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piec około 35-40 minut.