oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Ciasto śliwkowo-rodzynkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i obficie posypać cukrem pudrem

Ciasto śliwkowo-rodzynkowe

Składniki:

Ciasto śliwkowo-rodzynkowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyzka proszku do pieczenia
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych śliwek.

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowo-rodzynkowe
Rodzynki i śliwki umyć. Śliwki uprzednio drobno posiekać. Po umyciu, owoce obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami i dodać mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Formę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec około godziny, w temperaturze 190 stopni C.