zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto słodka chwila

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

pierwszy raz w życiu piekłam bezę

Ciasto słodka chwila

Składniki:

Ciasto słodka chwila

 

  • Ciasto:
  • 125 g margaryny Kasia
  • 4 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szk cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 5 łyżek masy kajmakowej
  • 5 plastrów ananasa
  • 75 ml soku z ananasa
  • 400 ml mleka
  • 1 krem karpatka
  • 2 łyżki czekoladowych drażetek

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto słodka chwila
Białka ubić na sztywno na wysokich obrotach i w trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru.
Ubijać aż masa będzie błyszcząca.
Na papierze do pieczenia narysować kółko i po tej linii wyciskać maleńkie różyczki rękawem cukierniczym.
Następny okręg zrobić przy pierwszym od strony środkowej.
Trzecie kółko wycisnąć na górze pomiędzy pierwszym a drugim okręgiem.
Wyjdzie coś na kształt pierścienia.
Tak samo zrobić małe kółko.
Bezy piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 40 minut.
Ananasa pokroić na kawałki.
Miękką Kasię utrzeć na puch, dodać cukier i dalej ucierać.
Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.
Gdy żółtka połączą się z margaryną dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie zrobić krem według przepisu na opakowaniu.
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na trzy części.
Nasączyć pierwszy placek, posmarować masą kajmakową, przykryć drugim plackiem i również go nasączyć.
Na ten placek wyłożyć 3/4 masy karpatkowej i posypać pokrojonymi ananasami.
Przykryć ostatnim plackiem i rozsmarować resztę masy na górę i po bokach ciasta.
Na koniec ułożyć na cieście okręgi bezowe i posypać drażetkami.