reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mało słodkie, mocno czekoladowe z białą chmurką bitej śmietany- idealne do popołudniowej ( i nie tylko:) kawki czy herbaty.

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"

Składniki:

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"

 

  • Ciasto blaszka 38x22cm

 

  • 6 jaj L

 

 

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 7 łyżek cukru

 

 

  • Masa:

 

  • 1 budyń czekoladowy na 3/4 litra

 

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

 

 

 

  • 150 g cukru

 

 

 

 

 

  • dodatkowo

 

  • wiórki kokosowe do posypania

 

  • esencja herbaciana ( u mnie gotowa czeska )

Sposób przygotowania:

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"

ciasto

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"
po dodaniu żółtek działamy już ręcznie drewnianą łyżką lub szpatułką

Ciasto:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. potem stopniowo dodajemy cukier- ubijamy przez chwilę, aż cukier nam sie rozpuści.

Zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka.

Robot możemy już odstawiać bo dalej działamy już ręcznie.

Do masy białkowej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy tak aż wszystko ładnie się nam połączy.

pieczenie

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"
ciasto nie jest wysokie dlatego uważamy przy jego przekrawaniu

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w piekarniku góra/dół nagrzanym do 180 stopni.

Studzimy i przekrawamy na dwa blaty

masa

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"
czekoladę najlepiej włożyć do lodówki- łatwiej będzie ją ścierać

Czekoladę mleczną i połowę gorzkiej ścieramy na tarce do warzyw, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy nad kąpielą wodną- lekko studzimy.

masa i złożenie ciasta

Ciasto "Czekoladowa Pokusa"
Podczas roztapiania czekolady trzeba ją mieszać i pilnować żeby nam się nie scieła

Gotujemy budyń i odstawiamy do ostudzenia.

Masło spieniamy, dodajemy cukier i chwilę ucieramy.

Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie ucieramy.

Czekoladę mleczną i połowę gorzkiej ścieramy na tarce do warzyw, dodajemy mleko i rozpuszczam nad kąpielą wodną- lekko studzimy.

Drugą połowę gorzkiej czekolady również ścieramy.

Do masy budyniowej dodajemy czekoladę rozpuszczoną i startą- dokładnie mieszamy.

Jeżeli lubicie można dodać odrobinę spirytusu.

Jeden blat ciasta przekładamy z powrotem do blaszki, ponczujemy esencją i nakładamy masę- wyrównujemy górę.

Na masę nakładamy drugi blat wcześniej również nasączony esencją.

Do tej pory ciasto przygotowuję dzień wcześniej- wkładam do lodówki żeby smaki sie połączyły, a masa stężała.

Następnego dnia przygotowujemy bitą śmietanę.

Tak jak na opakowaniu ubijamy przez chwilę zimną śmietanę dodajemy fixy i ubijamy aż będzie sztywna, ale uważajcie żeby nie przesadzić bo wyjdzie masło :)


Śmietanę wykładamy na ciasto, ja nie wyrównuję góry, wręcz specjalnie robię esy floresy i posypuję cienką warstwą kokosu.