Sposób przygotowania:
Ciasto "Czekoladowa Pokusa"ciasto
Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. potem stopniowo dodajemy cukier- ubijamy przez chwilę, aż cukier nam sie rozpuści.
Zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka.
Robot możemy już odstawiać bo dalej działamy już ręcznie.
Do masy białkowej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy tak aż wszystko ładnie się nam połączy.
pieczenie
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w piekarniku góra/dół nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty
masa
Czekoladę mleczną i połowę gorzkiej ścieramy na tarce do warzyw, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy nad kąpielą wodną- lekko studzimy.
masa i złożenie ciasta
Gotujemy budyń i odstawiamy do ostudzenia.
Masło spieniamy, dodajemy cukier i chwilę ucieramy.
Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie ucieramy.
Czekoladę mleczną i połowę gorzkiej ścieramy na tarce do warzyw, dodajemy mleko i rozpuszczam nad kąpielą wodną- lekko studzimy.
Drugą połowę gorzkiej czekolady również ścieramy.
Do masy budyniowej dodajemy czekoladę rozpuszczoną i startą- dokładnie mieszamy.
Jeżeli lubicie można dodać odrobinę spirytusu.
Jeden blat ciasta przekładamy z powrotem do blaszki, ponczujemy esencją i nakładamy masę- wyrównujemy górę.
Na masę nakładamy drugi blat wcześniej również nasączony esencją.
Do tej pory ciasto przygotowuję dzień wcześniej- wkładam do lodówki żeby smaki sie połączyły, a masa stężała.
Następnego dnia przygotowujemy bitą śmietanę.
Tak jak na opakowaniu ubijamy przez chwilę zimną śmietanę dodajemy fixy i ubijamy aż będzie sztywna, ale uważajcie żeby nie przesadzić bo wyjdzie masło :)
Śmietanę wykładamy na ciasto, ja nie wyrównuję góry, wręcz specjalnie robię esy floresy i posypuję cienką warstwą kokosu.
monikaT83
KuchennyMagik
reanja
to ciacho znika zawsze bardzo szybko :)
reanja
bardzo sie cieszę i dziękuje:)
u nas też zniknęło i każdy sie dziwił gdzie:)