Sposób przygotowania:
Ciasto śmietankowe
Z masła, cukru, mąki, jaj i olejku migdałowego zagnieść ciasto. Podzielić tak, aby wyłożyć dno i boki wysokiej okrągłej formy oraz pozostawić krążek na przykrycie. Formę wyłożoną ciastem zapiec. Śmietankę ubić na lodzie trzepaczką na gęstą pianę, dodać wanilię, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do formy z zapieczonym ciastem. Przykryć krążkiem ciasta i wstawić do letniego pieca na 1/2 godz. Krem śmietankowy można przygotować inaczej: żółtka ukręcić z cukrem do białości, dodać śmietankę i wanilię. Postawić na ogniu i ubijać trzepaczką, póki nie zgęstnieje, ostudzić i wlać do zapieczonej formy z ciastem, przykryć krążkiem ciasta i wstawić do pieca na 1/2 godz.
elutka