Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto śmietankowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne , lekkie ciasto sezonowe

Ciasto śmietankowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śmietankowe z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0, 33 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • Reszta:
  • 30 dkg truskawek
  • Galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe z truskawkami
Galaretke przygotowac w 1,5 szklanki wody. Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić. Masa: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy się rozpuści zalać goracą wodą, wymieszać, ostudzić. Śmietane ubic na wyskich obrotach, pod koniec dodać cuier puder i zelatynę. Zmiksować. Biszkopta posmarowac masą. Truskawki umyć i obrać. Ułozyć na masie i zalać tężejąca galaretką. Włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze ejst dopiero po kilku godzinach gdy masa i galaretka stężeją.
Ciasto śmietankowe z truskawkami
truskawki myjemy i obieramy, ja takze pociełam na mniejsze kawałki
Ciasto śmietankowe z truskawkami
biszkopt nie musi byc gruby bo go nie przecinamy
Ciasto śmietankowe z truskawkami
na masie śmietankowej układamy połówki truskawek
Ciasto śmietankowe z truskawkami
ciasto zalewamy tężejącą galaretką truskawkową