gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 808]

Ciasto smietankowo brzoskwiniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i lekkie ciasto brzoskwiniowe

Ciasto smietankowo brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto smietankowo brzoskwiniowe

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 500 ml smietany 30 %
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 duze prince polo
  • 2 łyzki cukru
  • 6 kostek deserowej czekolady
  • 2 łyzeczki zelatyna
  • 2 galaretki kolor dowolny

 

  • marmolada lub dzem do posmarowania biszkoptu

Sposób przygotowania:

Ciasto smietankowo brzoskwiniowe
Białka oddzielamy od zółtek ,ubijamy białka na sztywno,dodając stopniowo cukier . Do ubitych białek dodajemy zółtka jeszcze trochę ubijamy,dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać. Masę wylać na blache wyłożona papierem do pieczenia górę wyrównać.Blache wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st na 20 minut. Zelatynę zalac 2-3 łyzkami zimnej wody wymieszać i zostawić az napęcznieje.Wystudzony biszkopt posmarować cienko marmoladą lub dzemem.Prince poloi czekoladę zetrzeć na tarce.Zelatyne zalać gorącą wodą tylko tyle wody by się zelatyna rozpuscilą Zimną śmietanę ubić z cukrem, cukrem waniliowym, wlać zelatynę wymieszać.Na koniec dodać startą czekoladę i prince polo i pokrojone w kostkę brzoskwinie.Masę wyłozyć na biszkopt.Galaretki zalać 3 szklankami wody wystudzić i tęzejącą wylać na smietanę
Ciasto smietankowo brzoskwiniowe
Pieczemy jasny biszkopt aprince polo i czekoladę scieramy.
Ciasto smietankowo brzoskwiniowe
Wystudzony biszkopt smarujemy cienko marmoladą lub dzemem
Ciasto smietankowo brzoskwiniowe
Bardzo dobre piankowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką.
Ciasto smietankowo brzoskwiniowe
Biszkopt najlepiej upiec jeden dzień wcześniej..