sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto smoczy owoc

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji ( dragon fruit ). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam z na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia.

Ciasto smoczy owoc

Składniki:

Ciasto smoczy owoc

Składniki

  • biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )
  • 2 x 5 jajek
  • 2 budynie malinowe
  • 2 x 5 łyżek mąki
  • 2 x 1 szkl cukru
  • 2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • różowy barwnik

 

  • krem chia
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • krem różowy
  • 1 szkl mleka w proszku
  • 70 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • różowy barwnik

 

  • dodatkowo
  • zielony lukier w tubce
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto smoczy owoc
W ten sam sposób przygotowujemy dwa biszkopty. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka i przesiany budyń z mąką oraz proszkiem. Na końcu dodajemy barwnik. Pieczemy ciasto w 180 stopniach około 20 minut.

Nasiona chia wsypujemy do mleka, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy.

Do jogurtu wlewamy puding chia, wsypujemy cukier i wanilię. Ubijamy mikserem, pod koniec wlewamy żelatynę. Masę przekładamy na pierwszy biszkopt. Jeśli skurczył się trochę podczas pieczenia zabezpieczamy brzegi folią aluminiową.

Nakładamy drugi i wstawiamy do lodówki. Mleko gotujemy z cukrami. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy po łyżce mleka w proszku i płynnego. Na koniec zabarwiamy na odcień podobny do koloru biszkoptu.

Krem wykładamy na wierzch ciasta, równamy a potem delikatnie końcem noża uderzamy aby powstały łuski. Lukier rozcieńczamy sokiem z cytryny. Wykałaczką nakładamy na wypukłe części kremu. Wstawiamy do lodówki.