Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto serowo-makowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto z makiem i serem na kokosowym spodzie jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Polecam, smacznego.

Ciasto serowo-makowe z galaretką

Składniki:

Ciasto serowo-makowe z galaretką

 

  • Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 70 dag białego sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Masa makowa
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 garści mieszanki orzechów
  • aromat migdałowy
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • Pozostałe
  • 1 puszka ananasów krojonych
  • 2 galaretki malinowe
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-makowe z galaretką

ETAP 1:

Ciasto serowo-makowe z galaretką
Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa makowa

Ciasto serowo-makowe z galaretką
Gotową masę połączyc zorzechami i skórką kandyzowaną.

Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.

ETAP 3:

Ciasto serowo-makowe z galaretką
Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z makiem.

Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z makiem.

Masa serowa

Ciasto serowo-makowe z galaretką
Do zmiksowanego sera dodać ubite jajka z cukrem.

Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami.

ETAP 5:

Ciasto serowo-makowe z galaretką

Następnie dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.

ETAP 6:

Ciasto serowo-makowe z galaretką

Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć masę makową, wyrównać.

ETAP 7:

Ciasto serowo-makowe z galaretką

Na masę makową wyłożyć masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

ETAP 8:

Ciasto serowo-makowe z galaretką

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać z osączonymi ananasami, odłożyć do stężenia.

ETAP 9:

Ciasto serowo-makowe z galaretką

Tężejącą galaretkę wyłożyć na zimne, upieczone ciasto, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego stężenia.


Tagi:

ciasta serniki