Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-makowe z galaretkąETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
Masa makowa
Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.
ETAP 3:
Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z makiem.
Masa serowa
Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami.
ETAP 5:
Następnie dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.
ETAP 6:
Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć masę makową, wyrównać.
ETAP 7:
Na masę makową wyłożyć masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
ETAP 8:
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać z osączonymi ananasami, odłożyć do stężenia.
ETAP 9:
Tężejącą galaretkę wyłożyć na zimne, upieczone ciasto, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego stężenia.