Sposób przygotowania:
Ciasto uśmiech KlaryPrzygotowanie biszkoptu kawowego
Biszkopt: Białka ubijam za szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną.
Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Po przestudzeniu biszkopt kawowy przekrawam na dwa równe blaty.
Biszkopty nasączam zimną mocną, kawą parzoną.
Przygotowanie masy chałwowej
Z mleka, cukrów i budyni gotuję gęsty budyń. Odstawiam na przestudzenia. Miękkie masło ucieram z chałwą. Nie przerywając ucierania dodaję po łyżce budyniu.
Przełożenie ciasta
Masę dzielę na dwie części- większą i mniejszą w proporcji 2/3:1/3. Większą częścią masy przekładam biszkopty. Mniejszą cześć rozsmarowuję na wierzchu ciasta.
Na masie układam biszkopty.
Polewa
Czekoladę gorzką łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na biszkoptach robię z czekolady esy floresy.
Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki, a następnie kroję na porcje.
zbysiowa