Sposób przygotowania:
Ciasto ,, Snikers"
1. Ciasto kruche: Zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, i wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, następnie ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.
2 . Ciasto orzechowe: Połowę orzechów drobno kroimy, a drugą połowę mielimy w maszynce. Białka ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony placek studzimy.
3. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli do rozpuszczenia się cukru, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż ciasto bezowe będzie zrumienione i chrupiące około 35-40 minut. Następnie studzimy.
4. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy budynie z żółtkami przez gęste sitko, energicznie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy zimny krem żółtkowy i dokładnie ucieramy. Krem dzielimy na trzy równe części.
5. Przekładanie: Na jeden kruchy placek smarujemy smarujemy jedną część kremu. Kładziemy placek kokosowy, smarujemy drugą część kremu. Kładziemy placek orzechowy i smarujemy trzecią część kremu, kładziemy placek kruchy. Lekko dociskamy.
6. Polewa: Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą smarujemy ciasto.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej kroić na drugi dzień. Ciasto dowolnie dekorujemy: np. wiórkami kokosowymi, orzechami, cukrową posypką. Rady: Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.
Warstwy od dołu: kruchy placek krem kokosowy placek krem orzechowy placek krem kruchy placek polewa dekoracja.
2 . Ciasto orzechowe: Połowę orzechów drobno kroimy, a drugą połowę mielimy w maszynce. Białka ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony placek studzimy.
3. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli do rozpuszczenia się cukru, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż ciasto bezowe będzie zrumienione i chrupiące około 35-40 minut. Następnie studzimy.
4. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy budynie z żółtkami przez gęste sitko, energicznie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy zimny krem żółtkowy i dokładnie ucieramy. Krem dzielimy na trzy równe części.
5. Przekładanie: Na jeden kruchy placek smarujemy smarujemy jedną część kremu. Kładziemy placek kokosowy, smarujemy drugą część kremu. Kładziemy placek orzechowy i smarujemy trzecią część kremu, kładziemy placek kruchy. Lekko dociskamy.
6. Polewa: Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą smarujemy ciasto.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej kroić na drugi dzień. Ciasto dowolnie dekorujemy: np. wiórkami kokosowymi, orzechami, cukrową posypką. Rady: Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.
Warstwy od dołu: kruchy placek krem kokosowy placek krem orzechowy placek krem kruchy placek polewa dekoracja.