Sposób przygotowania:
Snikers trochę inaczej
Przygotować ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut.
Placek z orzechami:Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier a potem pozostałe składniki. Masę przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut. Placek ten nieco sie skurczy i będzie ciut mniejszy niz biszkopt.
Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozmącić żółtka z mąkami i ugotować budyń, wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem (ja użyłam herbaty z odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę.
Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu.Przykryć plackiem z orzechami. Wyłoąyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Placek z orzechami:Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier a potem pozostałe składniki. Masę przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut. Placek ten nieco sie skurczy i będzie ciut mniejszy niz biszkopt.
Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozmącić żółtka z mąkami i ugotować budyń, wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem (ja użyłam herbaty z odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę.
Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu.Przykryć plackiem z orzechami. Wyłoąyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
jaga85
Ela Dz
zbysiowa
czekoladka_m
joana30
jaNina
mysza75