SUPERPRZEPIS

Snikers trochę inaczej

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Snikers trochę inaczej Więcej zdjęć (5)

Prosta i mniej słodka wersja popularnego ciasta - snikersa, na biszkoptowym cieście z pysznym kremem i orzechami.

Składniki:

Snikers trochę inaczej

 

  • ciemny biszkopt :
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Snikers trochę inaczej
Przygotować ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut.

Placek z orzechami:Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier a potem pozostałe składniki. Masę przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut. Placek ten nieco sie skurczy i będzie ciut mniejszy niz biszkopt.

Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozmącić żółtka z mąkami i ugotować budyń, wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem (ja użyłam herbaty z odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę.

Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu.Przykryć plackiem z orzechami. Wyłoąyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Snikers trochę inaczej
Etap 1 Przygotować ciasto i upiec ciemny biszkopt
Snikers trochę inaczej
Etap 2 Przygotować masę i upiec orzechowy placek
Snikers trochę inaczej
Etap 3 Ugotować budyń i wystudzić
Snikers trochę inaczej
Etap 4 Nasączony biszkopt posmarować połową kremu