jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

„Snikers”- ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny dodatek do popołudniowe kawy!!!

„Snikers”- ciasto

Składniki:

„Snikers”- ciasto

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag maki,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 1 łyżka miodu prawdziwego,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 10 dag margaryny,
  • 1-2 łyżek śmietany
  • Wkładka orzechowa:
  • 5 jajek,
  • 15 dag orzechów mielonych,
  • 5 dag orzechów siekanych,
  • 10 dag cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masa:
  • 1,5 kostki masła,
  • 0,5 litry mleka
  • 3 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 gotowe mleko toffi,
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

„Snikers”- ciasto
CIASTO: Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać cukier, proszek, sodę i wymieszać. Dodaj, jajko, miód, margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i upiec oddzielnie dwa placki miodowe (temp 180°C, około 15 minut) Ostudzić. WKŁADKA ORZECHOWA: Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka. Oddzielnie mieszamy sypkie składniki i dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Studzimy. MASA: Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę , żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem Przełożenie: Ciasto miodowe – połowa masy – wkładka orzechowa – toffi – druga połowa masy- ciasto miodowe – polewa.