aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto spodek latający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto do kawki czy herbatki, pyszne biszkopciki z marmoladką i smak maki, kakao pycha! Polecam!

Ciasto spodek latający Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto spodek latający

 

  • Ciasto:
  • 1,5 margaryny
  • 8 jaj
  • 2,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 1 paczka okrągłych biszkopcików
  • 1 marmolada jabłkowa
  • 10 dag rodzynek w czekoladzie
  • 1 polewa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto spodek latający
Ciasto: Margarynę, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, i na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy mak do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy bez dodatków. Do formy 25/36 dajemy ciasto kakaowe na nie ciasto z makiem w niego wciskamy biszkopty złączone parami marmoladą. Między luki wrzucamy rodzynki. Przykrywamy ciastem jasnym. Pieczemy do 40 minuty w 180 stopniach. Dekorujemy polewą.
Ciasto spodek latający
Margarynę, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, i na końcu pianę ubitą z białek. Do jednej cześci dodajemy kakao.
Ciasto spodek latający
Do drugiej części dodajemy suchy mak i mieszamy.
Ciasto spodek latający
Na ciasto z kakao wykładamy ciasto z makiem.
Ciasto spodek latający
Na cieście z makiem układamy biszkopciki i pomiędzy nie rodzynki.