Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać masło, dokładnie połączyć składniki.

Ciasto straciatella

Składniki:

Ciasto straciatella

 

  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 250 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 50g czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto straciatella
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać masło, dokładnie połączyć składniki. Mąkę przesiać do miski, dodać z proszek do pieczenia, budyń. Z białek ubić pianę, połączyć z kremem. Dodać mąkę z budyniem, wymieszać i dorzucić drobno posiekaną czekoladę. Tortownicę lub formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec ok. 45-50 min. w temp. 175 st. C.