Sposób przygotowania:
Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z wiśniamiCiasto:
Składniki na ciasto należy zagnieść, a następnie wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i uformować wyższe brzegi.
Ciasto z tortownicą schłodzić w lodówce przez około 30 minut i następnie po-nakłuwać za pomocą widelca.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut w 180 stopniach.
Masa wiśniowa:
Wiśnie z kompotu należy odsączyć na sicie.
Szklankę kompotu przelać do garnuszka i zagotować, a w reszcie kompotu rozmieszać budyń.
Do gotującego się kompotu dodać wymieszany budyń.
Całość energicznie mieszając - zagotować, a na końcu wmieszać wiśnie.
Całość:
Masę wiśniową rozsmarować na spodzie z kruchego ciasta.
Całość ponownie wstawić do piekarnika na 25-30 minut.
Ciasto należy ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Bita śmietana:
Śmietankę z cukrem waniliowym ubić na sztywno.
Dekoracja:
Bitą śmietanę rozsmarować na masie wiśniowej. Całość można posypać czekoladą.
SylaUla
gusia1000