BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Placki z startymi jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj zaserwowałam moim wnukom placuszki z startymi jabłkami. Dodatek cynamonu i cukru waniliowego wzbogacił smak placuszków a zapach roznosił się po całym mieszkaniu. Wnuki zadowolone a placuszki znikły w mgnieniu oka.

Placki z startymi jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z startymi jabłkami

 

  • mąka pszenna 2,5 szkl,
  • jajko 2,
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki,
  • odrobina cynamonu,
  • mleko około 2 szkl,(nie całe 2 szkl),
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,

 

  • Dodatkowo;
  • jabłka 3 - 4 szt,
  • cukier puder + cukier waniliowy do uproszenia,
  • oliwa do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placki z startymi jabłkami
Z mąki, jajka, mleka, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i odrobiny cynamonu wyrobić gęste ciasto naleśnikowe.

Jabłka obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Po starciu jabłka połączyć z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię z oliwą i smażyć niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.

Po usmażeniu placki układać na talerzu wyłożonym serwetką papierową w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.( można również kłaść usmażone placki na ręczniku papierowym).

Podawać oprószone cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

oraz z dodatkiem kubeczka mleka lub kakao.
Placki z startymi jabłkami
Składniki na ciasto włożyć do naczynia w celu zmiksowania
Placki z startymi jabłkami
Składniki dokładnie zmiksować do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta
Placki z startymi jabłkami
Jabłka obrać a następnie zetrzeć na tarce i wymieszać z ciastem
Placki z startymi jabłkami
N rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki
Placki z startymi jabłkami
Smażyć na złoty kolor z obu stron