AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Omlet z papryką i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny, puszysty omlet na śniadanie dostarczy dużo energii a przy okazji da przyjemność z jedzenia.

Omlet z papryką i szczypiorkiem

Składniki:

Omlet z papryką i szczypiorkiem

 

  • 3 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 10 g szczypiorku posiekanego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Omlet z papryką i szczypiorkiem

I

Omlet z papryką i szczypiorkiem
Jajka rozbełtać ze szczypiorkiem i przyprawami.

Jajka roztrzepać w miseczce. Dodać sól, pieprz i posiekany szczypiorek.

II

Omlet z papryką i szczypiorkiem
Podsmażyć cebulkę a następnie dodać paprykę.

Cebulę posiekać w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę i smażyć na lekko rumiany kolor.

Paprykę pokroić w kółeczka lub paski, jak kto woli, i dołożyć do cebuli. Chwilę podsmażyć, aż papryka lekko zmięknie.

III

Omlet z papryką i szczypiorkiem
Omlet smażyć do chwili ścięcia się jajek na wierzchu a następnie obrucić.

Na podsmażoną cebulę z papryką wylać masę jajeczną. Smażyć na niewielkim ogniu do ścięcia się wierzchu a następnie przyłożyć talerz do patelni i obrócić.

Z talerza zsunąć omlet i smażyć chwilę na drugiej stronie.

Smacznego!


Tagi:

omlet danie jajka