alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto szpinakowe z granatem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciekawe połączenie smakowe i kolorystyczne. Goście na pewno będą zaskoczeni tym, że w cieście jest szpinak.

Ciasto szpinakowe z granatem

Składniki:

Ciasto szpinakowe z granatem

 

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 6 jajek
  • 2łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1i3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanki oleju
  • 1 l kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • owoc granatu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe z granatem
Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Całość ubić na sztywno i wlewać małym strumieniem resztę oleju cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając.